2024 "THE BLUES GOES LATIN"

De relatie tussen Jazz, Europese klassieke muziek en Zuid-Amerikaanse invloeden is complex en interessant. Jazzmuziek is ontstaan in de Verenigde Staten aan het begin van de 20e eeuw en heeft zeker invloeden van Europese klassieke muziek, met name in termen van harmonieën en structuur. Jazzmusici hebben vaak elementen van klassieke muziek geïncorporeerd in hun composities en improvisaties. Zuid-Amerikaanse invloeden, zoals die van Braziliaanse muziekgenres als bossa nova en samba, hebben ook hun weg gevonden in de jazzmuziek. Musici als Stan Getz en Charlie Byrd hebben bijvoorbeeld Braziliaanse ritmes en melodieën geïntegreerd in hun jazzmuziek, wat heeft geleid tot een subgenre dat bekend staat als “Braziliaanse jazz” of “Latin jazz”. 

New Jazz Orchestra o.l.v. Peter Beets

De inmiddels wereldberoemde pianist Peter Beets heeft zijn geweldig orkest samengesteld met ook dit jaar weer een aantal zeer talentvolle jonge musici. Onder zijn enthousiaste leiding versterken zij elkaar, wat zowel in samenspel als solo’s hoor- en voelbaar is in de zaal. Peter Beets koppelt de Latin Blues aan de vele vormen van de Spaans- Braziliaanse invloeden. Ervaar de tijdloze schoonheid van jazz in een omgeving die net zo vorstelijk is als de muziek zelf.

Koen Schouten, één van de voornaamste jazz-experts van Nederland, komt naar de Speeldoos in Baarn. Hij zal uw ‘reisleider’ zijn tijdens deze onvergetelijke tour door dit kleurrijke muzieklandschap.

Peter Beets

Sinds 2018 staat Peter aan het roer van het ‘New Jazz Orchestra’, een 18-koppige bigband die bestaat uit jonge professionals en aanstormende talenten. Op het programma staat nieuw werk dat gebaseerd is op klassieke stukken, gearrangeerd door de bandleden, waarbij het accent ligt op de essentie van de jazz: swing en improvisatie. Van dit ‘New Jazz Orchestra’ verscheen inmiddels vele YouTube concertregistraties en het album ‘The Flying Dutchman’ wat internationaal lovende kritieken ontving.

Izaline Calister

Izaline Calister, Edison winnares 2009, heeft als singer-songwriter de afgelopen 16 jaar een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa en meer recentelijk Bendisiona leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribische gebied nummer 1-hits op. Haar studioalbums Soño di un Muhé, Mariposa, Krioyo, Kanta Hélele, Speransa en Kandela zijn wereldwijd uitgebracht.  Izaline Calister Official Site

Gideon Tazelaar

Tenorsaxofonist Gideon Tazelaar groeide op in Nederland, waar hij zijn muzikale vaardigheden ontwikkelde door vanaf jonge leeftijd te spelen met Benjamin Herman en John Engels. In 2017 verhuisde hij naar New York City, waar hij studeerde aan de Juilliard School of Music en speelde met en werd begeleid door George Coleman en Wynton Marsalis. In 2020 nam hij zijn debuutalbum op, Volume 1, met Ian Cleaver, Felix Moseholm en Jorge Rossy. Website: Gideon Tazelaar

Zaterdag 16 november 2024
Toegangskaarten á € 29,50 (prijs voor 2024) kunt u rechtstreeks bestellen bij
Theater De Speeldoos  /  Rembrandtlaan 35 /  3741 TA Baarn / Telefoon: 035 541 8050 
Bestel hier uw tickets 

Noteert u maar vast: Zaterdag 15 november 2025. Ons derde lustrum wordt volgend jaar gevierd met een muzikale terugblik op de afgelopen jaren. Met een greep uit de vele tributes, hommages en odes aan onze nooit te vergeten jazzhelden.